Najlepsze świąteczne ciasteczka
Pyszne, pachnące i słodkie – ach, ciasteczka! Ślinka cieknie na samą myśl! Chyba wszyscy jesteśmy zgodni, że jedną z najlepszych rzeczy w okresie świątecznym są słodkie smakołyki. W święta nie ma limitów na ciastka – jedno? Dwa? Dziesięć? Smacznego! Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na najpyszniejsze świąteczne ciasteczka. Obowiązkowo musicie przetestować chociaż jeden z nich!
Przepiśnik
Święta to to czas kulinarnych popisów. Na pewno masz jakieś sprawdzone przepisy, które od lat wykorzystujesz podczas świątecznych przygotowań. Warto spisać je wszystkie w jednym miejscu, żeby mieć pewność, że ciasta zawsze wyjdą doskonale. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup fajnego przepiśnika, a taki znajdziesz w MyGiftDNA. Dopisz tam oczywiście nasz przepis na świąteczne ciasteczka! Oto składniki:
- 200 g zimnego masła
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 2 żółtka
- 40 g budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- konfitura, na przykład wiśniowa, porzeczkowa, malinowa
- foremka do tartaletek i małych gwiazdek
Masło kroimy w kosteczkę. Do miski dodajemy mąkę, żółtka, budyń, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Składniki zagęszczamy za pomocą robota planetarnego albo miksera tak długo, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę i zawijamy je w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki lekko je wyrabiamy i wałkujemy cienko na blacie lekko posypanym mąką. Wycinamy z ciasta kształty za pomocą foremek. Gwiazdki wytnij tylko na połowie ciastek. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasteczka zostaw do całkowitego wystygnięcia. Na ciastkach bez gwiazdki nałóż płaską łyżkę konfitury. Na ciasteczko z konfiturą nałóż ciastko z gwiazdką i dociśnij. Gotowe! Ciasteczka możesz oprószyć cukrem pudrem.
CIEKAWOSTKA: zamiast foremki do tartaletek możesz użyć szklanki, a zamiast foremki do małych gwiazdek – kieliszków do wódki. Zrobisz wtedy w ciasteczkach małe kółeczka.
TIP DLA ŁASUCHÓW: zamiast konfitury użyj Nutelli!
https://mygiftdna.pl/Przepisnik-Na-Spirali-B5/Swiateczne-Ciacho
Wałki do ciasta
Wszyscy kochamy Ciastka ze “Shreka”. Ten mały, wesoły pierniczek to ulubiona postać wielu z nas. Ciastek najbardziej boi się, że coś stanie się jego lukrowanym guziczkom. Najpierw jednak trzeba je zrobić, pozostaje pytanie: jak? Piernikowe ludziki to doskonały przepis na świąteczne łakocie. Jesteś chętny zrobić je wspólnie z nami? Do przygotowania ciasta na pierniczki będzie Ci potrzebne:
- 1 jajko
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 dag miodu naturalnego
- wykrawacz w kształcie ludzika
Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wytnij piernikowe ludziki przy pomocy wykrawacza. Wycięte ludziki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – pamiętaj, aby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo w czasie pieczenia trochę urosną. Możesz ozdobić ciastka wciskając w nie rodzynki, orzechy czy kawałki czekolady. Piecz pierniczki 15 minut w temperaturze 170 st. C. Kiedy wystygną, możesz kontynuować ich ozdabianie. W tym celu przygotuj:
- 1 białko (przed oddzieleniem białka sparz jajko gorącą wodą)
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
- perełki cukrowe i inne gotowe ozdoby do ciast
Z podanych składników zrobisz lukier, który może również posłużyć jako klej na różne ozdoby – perełki cukrowe, drażetki czy żelki. Zamiast pierniczków możesz zrobić ciasteczka ozdobione oryginalnymi wzorkami. Uroczy bałwanek, słodki pierniczek i śliczna śnieżynka to tylko niektóre z nich. Wałki do ciasta z różnymi wzorami znajdziesz w naszym sklepie. Z takim zestawem pieczenie będzie jeszcze przyjemniejsze! Zaproś do współpracy dziecko, siostrę albo męża – świetna zabawa gwarantowana!
https://mygiftdna.pl/Walki-do-ciasta/Zestaw-Christmas
Słoik na ciastka
Każdy z nas chociaż raz marzył o amerykańskich ciasteczkach z czekoladą, czyli słynnych chocolate chip cookies. Idealne do pochrupania, sprawdzą się nie tylko w święta. Wystarczy zaledwie kilka produktów, aby te pyszne ciacha lada chwila pojawiły się na Twoim stole. Oto składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej – ok. 160 g
- 100 g masła
- ¼ szklanki cukru – 70 g
- 1 jajko
- 80 g czekolady
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie wykrawaczka do ciasta
Umieść czekoladę na desce i posiekaj na kawałki. Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodaj jajko i miękkie masło. Wygnieć jednolite, lepkie ciasto. Do miski wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj składniki. Odrywaj porcje ciasta i rozpłaszczaj na grubość około 5-7 mm. Żeby było Ci łatwiej, możesz umieścić foremkę do wykrawania ciasta na papierze do pieczenia – wkładasz kulkę ciasta i wypełniasz nim wnętrze foremki. Wtedy będziesz mieć pewność, że ciastka będą odpowiedniej wielkości. Piecz w temperaturze 220 st. C., opcja góra-dół. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ciasteczka jeszcze 10 minut. Po wyjęciu łakoci z piekarnika należy poczekać około 15 minut, aż ostygną. Zrobią się wtedy sztywniejsze i kruche.
No dobra, ciasteczka zrobione, ale gdzie je przechowywać? Przydałby się jakiś fajny słoik, który zadba o świeżość smakołyków. Zajrzyj na naszą stronę internetową – mamy eleganckie, szklane słoiki na ciastka. Ostrzegamy jednak, że z tak wyjątkowego naczynia łakocie będą znikać jeszcze szybciej!
https://mygiftdna.pl/sloik-na-ciastka/christmas-time
Wiecie już, które ciasteczka zagoszczą na Waszym świątecznym stole? Wpadnijcie do MyGift – znajdziecie u nas również patery na ciasto czy inne fajne akcesoria, które przydadzą Wam się podczas świąt Bożego Narodzenia!